Bouwen

Waar ga je wonen, hoe ga je bouwen, hoe ga je om met duurzaamheid? Het zijn essentiële vragen aan het begin van het bouwproces. Alle keuzes zijn van invloed voor de toekomst van het gebouw en de bewoners. Daarom is het verstandig om vanaf de eerste stap de aandacht te leggen op duurzame mogelijkheden, lage lasten en een comfortabel en gezond leefklimaat!

Waarom verdient gezond en duurzaam bouwen aandacht?

Dagelijks letten we meer en meer op gezonde voeding. Een zichtbare trend is de stijgende populariteit van Biologische producten. Mensen zijn meer bewust van hun gezondheid en zien ongezonde voeding en reduceren van stress als belangrijke aandachtspunten. Eigenlijk is het daarom heel vreemd dat de gebouwen waarin we het grootste deel van onze tijd verblijven vaak niet zo gezond zijn.

Bij Ecowerk ligt de aandacht op de gezondheid van bouwen. De volledige aandacht voor duurzaamheid lijkt vanzelfsprekend, maar is gezond bouwen niet minstens zo belangrijk wanneer je veel uren doorbrengt in het woonklimaat? Wij leggen de nadruk op gezondheid en combineren dit met duurzaam bouwen voor een optimaal resultaat; optimaal kunnen wonen en lage woonlasten.

De focus van Ecowerk ligt daarom altijd op comfort en gezondheid.

Gezonde ventilatie

Een volwassen mens ademt dagelijks wel 11.000 liter lucht in en uit,. Het merendeel van de uitgeademde lucht komt in ons binnenklimaat terecht. Gezonde ventilatie is daarom erg belangrijk. Dat geldt vooral omdat gebouwen steeds luchtdichter worden gebouwd. In het verleden werd daar niet zo op gelet, want door kieren in de oude gebouwen komt er vaak al voldoende verse lucht naar binnen. Alleen trekt de warme lucht op deze manier ook uit huis en is de mate van comfort erg laag. Vandaar dat er tegenwoordig zoveel aandacht is voor luchtdichting en daarmee voor ventilatie om de woningen leefbaar te houden.

Hoe kunnen we gezond ventileren? Hoe zorgen we ervoor dat we gezond kunnen leven en tegelijk zo min mogelijk energie verspillen? Er is geen standaardoplossing die altijd past. De beste ventilatie is afhankelijk van de situatie en de gebruikers. Bepaalde vormen van mechanische ventilatie zijn daarbij onvermijdbaar.

Ecowerk beschouwt het ontwerp intrinsiek en kijkt naar het gedrag en de samenstelling van de bewoners om een plan op maat samen te stellen. Zonder tochtproblemen, want we letten altijd goed op de positionering van de ventilatietoepassingen.

Comfortabele warmte

Comfortabel wonen, een lagere energierekening en een kleinere impact op het klimaat; het begint allemaal met isolatie. De gemaakte ontwerpkeuzes resulteren in de isolatiewaarde en het warmte-bufferend vermogen van het gebouw. Naast isolatie zijn oriëntatie en lichttoetreding belangrijke ontwerpparameters. Beide zaken zijn voor elk gebouw individueel en resulteren uiteindelijk in het vaststellen van de energieverliezen.

Op basis van jouw wensen en de warmteverlies-berekening wordt de meest efficiënte methode om te verwarmen bepaald. Hierbij kan gedacht worden aan verschillende manieren:
  • warmtepomp met bodemwisselaar of buitenunit
  • biomassa cv-systeem
  • infraroodpanelen (bij zeer lage energieverliezen)
  • luchtverwarming (bij zeer lage energieverliezen)
  • accumulerende houtkachel (bij lage tot zeer lage energieverliezen)
  • maar ook zonneboilers